KUPUJ BEZPIECZNIE | KORZYSTAJ 10% RABATU NA NOWE PRODUKTY Z KODEM: PHUONGOANH2021
Nowy
Karton : 10kg
Cena za 1 kg : 18,0 zł
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 1kg x10
Karton : 10kg
Cena za 1 kg : 18,0 zł
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Do czego wykorzystać nasiona chia?
10 sposobów
1. Nasiona chia doskonale sprawdzą się jako substytut jaka w wegańskich przepisach.
„Jajko” z nasion chia w jednym prostym kroku!
1 łyżka nasion chia na 2,5 łyżki wody.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1864 kJ / 452 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: - kwasy omega-3 |
33 g 3,3 g 2,2 g 27 g
18 g (3000%*) |
Węglowodany, w tym: - cukry |
0,5 g <0,1 g |
Błonnik | 33 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,13 g |
Wapń | 543 mg (68%*) |
Żelazo | 7,72 mg (55%*) |
Magnez | 337 mg (90%*) |
Cynk | 6,06 mg (61%*) |
Kwas foliowy | 49 µg (24%*) |