Blog Categories
Archives
Najnowsze posty
Cách nấu phở bò ngon chuẩn vị, nước dùng đậm đà đơn giản tại nhà.
To nie przypadek, że pho jest wybierane przez najlepszych szefów kuchni na świecie jako danie, którego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Zupa z makaronem ryżowym i wołowiną to danie o charakterystycznym aromacie wołowiny zmieszane ze słodkim bulionem, miękkim makaronem o niezwykle atrakcyjnym w smaku. Zupa Pho Bo to popularne danie w całym Wietnamie z różnymi przepisami, z których najsłynniejsze to Pho Hanoi i Nam Dinh. Teraz skomponujcie wszystkie składniki z naszego www.supermarket-Wietnam.pl, aby ugotować najlepszą zupę Pho na świecie :)
Garnek dla 5 osób.
Czas przygotowywania: 2 godziny
trudność : średnie
polędwica wołowa: 1.2 kg
kości wołowe : 2 kg
mostek wołowy : 0.7 kg
anyż : 50 gr
makaron ryżowy : 1 kg
cynamon kora : 100 gr
owoc amoni thao qua : 100 gr
ziarno kolendry : 50 gr
kiełki świeże : 300 gr
trawa cytrynowa: 2 szt
cebula : 1 củ
skórka mandarynki : 100 gr
świeże zioła: kilka listków (parsley mui tau i kolendra )
imbir : 1 szt
przyprawy : szczypte (sól/przyprawa hạt nêm/pieprz/cukier/sos rybny)
1. Przygotowanie składników do bulionu
- Włóż kości wołowe i trawę cytrynową do garnka z wodą, zagotuj, po wrzeniu odlej wodę i umyj kości, włóż z powrotem do garnka umyte kości i zagotuj do wrzenia, zmniejsz temperaturę wrzenia, aby wyeliminować zapach kości wołowych.
- Następnie włóż kości wołowe do blachy do pieczenia z imbirem i cebulą, a następnie włóż blachę do piekarnika na około 5 do 10 minut, aż kości wołowe będą prawie brązowe, następnie weź kość wołową i wrzuć ją do lodowatej wody.
- Następnie rozprowadź czysty ręcznik na płaskiej powierzchni, na środek ręcznika połóż kardamon, skórkę mandarynki, cynamon, anyż i nasiona kolendry. Chwytasz brzegi ręcznika tak aby przyprawy były w środku,a następnie wiążesz końcówkę ręcznika nitką.
2- Gotowanie bulionu pho: trwa około 1 godziny
- Włóż kości wołowe do garnka z cebulą, trawą cytrynową, imbirem i mieszanką przypraw owiniętych wcześniej przygotowaną moskitierą, aby zrobić bulion. Gotuj, aż bulion stanie się matowo żółty, pachnący, a następnie usuń kość wołową wraz z opakowaniem przypraw i trawą cytrynową. Kontynuuj wyjmowanie wszystkich pozostałych składników z garnka, aby bulion był klarowny. Doprawić bulion odrobiną soli, sosem rybnym, przyprawą hat nem i cukrem, dobrze wymieszać, aby bulion miał bogaty, apetyczny smak.
3- co dalej?
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj kolendrę. Udziec wołowy pokroić w cienkie plasterki, aby wołowina nie była twarda podczas jedzenia. Ugotuj mostek wołowy we wrzącej wodzie, aby była soczysta, a następnie pokrój na cienkie kawałki. Makaron pho skropić raz wrzątkiem.
4. Przygotuj dużą miskę, włóż cebulę na dno miski, a następnie włóż makaron. Polędwicę wołową i mostek wołowy umieścić w misce, nabrać łyżką drobno posiekanej kolendry i parsleyu z posiekaną cebulą i szczyptą pieprzu na wołowinę i na koniec polać gorącym bulionem. Zupa z makaronem wołowym ma typowy aromat bulionu z kości wołowej i anyżu gwiazdkowatego, słodki i tłusty smak z delikatnym makaronem ryżowym. Ciesz się miską pho, póki jest jeszcze gorąca!
Komentarze (0)
Brak komentarzy